Termeni și condiții generale
Magazinul online www.mimib.ro
I. Identificarea comerciantului
1.1. Acești Termeni și condiții generale (denumiți în continuare „TCG”) reglementează relațiile juridice dintre:
Denumirea companiei: PEDRO TRADE, s.r.o.
Sediu: Malá cesta 875/6, Štvrtok na Ostrove 930 40, Slovacia
Înregistrată în Registrul Comerțului: Tribunalul Districtual Trnava, Secțiunea Sro, Nr. de înregistrare: 23294/T
Cod unic de înregistrare (CUI): 44614918
Cod TVA: 2022765448
TVA intracomunitar: SK2022765448
Cont bancar: RO37 BREL 0005 6013 0309 0100
Vânzătorul este plătitor de TVA.
(Acesta va fi denumit în continuare „Vânzător” sau „Comerciant”) și orice persoană care este Cumpărător al produselor oferite de Vânzător pe site-ul web al acestuia și care acționează în calitate de consumator în conformitate cu prevederile prezentelor Termeni și condiții generale și legislația aplicabilă din Slovacia, în special următoarele legi: Legea nr. 108/2024 privind protecția consumatorului și modificarea și completarea unor acte normative, Legea nr. 40/1964 Codul civil, în forma sa actualizată.
1.2. Contact email și telefonic al Vânzătorului:
Email: mimi@mimib.ro
Telefon: +421905200978
1.3. Adresa pentru trimiterea documentelor scrise, reclamațiilor și retragerii din contract:
PEDRO TRADE, s. r. o., Jesenského 13, Dunajská Streda 929 01, Slovacia
II. Definiția termenilor
2.1. În scopul acestor Termeni și condiții generale, Comerciantul, în conformitate cu Legea nr. 108/2024 în forma sa actualizată, definește următorii termeni:
2.2. Contract la distanță: contractul încheiat între comerciant și consumator, convenit și semnat exclusiv prin unul sau mai multe mijloace de comunicare la distanță, fără prezența fizică simultană a comerciantului și a consumatorului, în special prin utilizarea unei interfețe online, a poștei electronice, telefonului, faxului, listei de adrese sau catalogului de oferte.
2.3. Comerciant (denumit în continuare „Vânzător”): persoana care, în legătură cu un contract de consum, obligațiile care decurg din acesta sau practicile comerciale, acționează în cadrul activității sale comerciale sau profesionale, inclusiv prin intermediul unei alte persoane care acționează în numele său sau în contul său.
2.4. Consumator: persoana fizică care, în legătură cu un contract de consum, obligațiile care decurg din acesta sau practicile comerciale, nu acționează în cadrul activității sale comerciale sau profesionale.
2.5. Contract de consum: orice contract, indiferent de forma sa juridică, încheiat între comerciant și consumator.
2.6. Magazin online: este echivalent cu termenul Comerț electronic și cu termenul Site web.
2.7. Cumpărător: orice persoană (fizică sau juridică) care a plasat o comandă, în special utilizând site-ul web al Vânzătorului sau alte mijloace de comunicare la distanță.
2.8. Suport durabil: orice mijloc care permite consumatorului sau comerciantului să stocheze informațiile adresate acestora pentru o perioadă corespunzătoare scopului informațiilor și într-un mod care permite reproducerea acestora în mod neschimbat și utilizarea lor în viitor, în special document scris, e-mail, stick USB, CD, DVD, card de memorie și hard disk al computerului.
III. Dispoziții de bază
3.1. Acești Termeni și condiții generale reglementează relațiile juridice dintre Cumpărătorii care sunt consumatori și Comerciant.
3.2. Relațiile contractuale (precum și alte relații juridice care pot decurge din relația contractuală) cu Cumpărătorii care nu acționează în calitate de consumatori sunt reglementate de dispozițiile Legii nr. 513/1991 – Codul Comercial, în forma sa actualizată.
IV. Comanda produsului – Încheierea contractului de vânzare
4.1. Propunerea de încheiere a contractului de vânzare din partea Cumpărătorului este reprezentată de trimiterea comenzii produselor, realizată în principal prin intermediul site-ului web al Comerciantului sau prin alte mijloace de comunicare la distanță.
4.2. Contractul de vânzare între Cumpărător și Comerciant este considerat încheiat în momentul primirii confirmării acceptării comenzii de către Cumpărător, comandă realizată în conformitate cu punctul 4.1. din acești Termeni și condiții generale. Confirmarea este trimisă electronic la adresa de e-mail aleasă de Cumpărător în timpul procesului de creare a comenzii.
V. Durata contractului de vânzare
5.1. Contractul de vânzare se încheie pe o perioadă determinată și încetează în special prin îndeplinirea tuturor obligațiilor Vânzătorului și Cumpărătorului. Acest lucru include în special livrarea și plata produselor conform contractului de vânzare încheiat. Această prevedere nu afectează drepturile Cumpărătorului în ceea ce privește răspunderea legală a Comerciantului pentru defectele produselor.
VI. Prețul de cumpărare – Informații despre prețul de cumpărare
6.1. Prețul bunurilor și serviciilor comandate prin intermediul site-ului web al Vânzătorului (denumit în continuare „prețul de cumpărare”) este specificat separat pentru fiecare produs și este valabil în momentul plasării comenzii de către Cumpărător.
6.2. Prețul de cumpărare al bunurilor sau serviciilor afișat pe site-ul web al Vânzătorului reprezintă prețul total al bunurilor sau serviciilor, inclusiv toate taxele, și este indicat clar pe site-ul web al Vânzătorului.
VII. Livrarea produselor
7.1. În cazul în care Cumpărătorul a ales plata ramburs, Vânzătorul este obligat să onoreze comanda și să livreze produsele Cumpărătorului în termen de cel mult 30 de zile de la data încheierii contractului de vânzare, conform punctului 2.2. și următoarelor din acești Termeni și condiții generale.
7.1.1. Dacă Cumpărătorul a ales altă metodă de plată decât ramburs, Vânzătorul este obligat să onoreze comanda și să livreze produsele în termen de cel mult 30 de zile de la data încheierii contractului de vânzare conform punctului 2.2. și după achitarea integrală a comenzii. Dacă ambele condiții menționate la punctul 5.1.1. sunt îndeplinite (adică a fost încheiat contractul de vânzare și a fost efectuată plata integrală), Vânzătorul este obligat să livreze produsele în termen de cel mult 30 de zile de la îndeplinirea acestor condiții.
Termenul obișnuit pentru expedierea produselor marcate ca „Disponibil imediat” este de 1 zi lucrătoare de la încheierea contractului de vânzare sau de la efectuarea plății integrale.
7.2. Locul de livrare este adresa indicată de Cumpărător în comandă.
7.3. Livrarea produsului este efectuată de Vânzător direct Cumpărătorului sau unei persoane împuternicite, sau prin intermediul unor terți (companii de transport și curierat).
7.4. Livrarea se consideră efectuată la momentul primirii produsului de către Cumpărător.
7.5. Vânzătorul poate livra mai întâi produsele disponibile imediat și restul ulterior, fără costuri suplimentare pentru Cumpărător, doar cu acordul acestuia.
7.6. Vânzătorul este obligat să furnizeze produsele comandate împreună cu facturile fiscale și alte documente relevante.
VIII. Transferul dreptului de proprietate
8.1. Dreptul de proprietate asupra bunului vândut, precum și riscul de pierdere accidentală, deteriorare accidentală și distrugere accidentală trec la Cumpărător în momentul livrării.
IX. Metode de plată
9.1. Pentru produsele și serviciile disponibile pe site-ul web al Vânzătorului, plata se poate efectua prin următoarele metode:
9.1.1. Plată ramburs – cost: 5 Lei
9.1.2. Plată cu cardul bancar prin intermediul TrustPay – cost: 0 Lei
9.1.3. Depunere bancară sau transfer în contul Vânzătorului – cost: 0 Lei
X. Transport – Metode de livrare a produselor și costul transportului
10.1. Prețul de cumpărare al produselor sau serviciilor nu include costurile de transport și alte costuri asociate livrării produselor.
10.2. Metode de livrare și costul transportului pentru produsele comandate:
10.2.1. Metode de livrare:
10.2.1.1. Punct de ridicare și Z-BOX Packeta
10.2.1.2. Serviciu de curierat GLS
10.2.2. Costuri de transport:
10.2.2.1. Costul transportului prin Punct de ridicare sau Z-BOX Packeta – 15 Lei
10.2.2.2. Costul transportului prin serviciul de curierat – 20 Lei
XI. Retragerea Cumpărătorului din contractul de vânzare fără motiv
11.1. Consumatorul are dreptul să se retragă din contractul încheiat la distanță și din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale fără a furniza un motiv, în termenul prevăzut la art. XII, pct. 12.1 - 12.3 din acești Termeni și condiții generale, cu excepția contractelor care se referă la:
11.2. Prestarea unui serviciu, în cazul în care serviciul a fost complet prestat și prestarea acestuia a început înainte de expirarea perioadei de retragere, cu acordul expres al consumatorului, iar consumatorul a declarat că a fost informat în mod corespunzător că, prin exprimarea acordului său, își pierde dreptul de retragere după finalizarea prestării serviciului, în cazul în care, conform contractului, consumatorul este obligat să plătească prețul.
11.3. Furnizarea sau livrarea unui produs al cărui preț depinde de fluctuațiile pieței financiare pe care comerciantul nu le poate influența și care pot apărea în perioada de retragere.
11.4. Livrarea unui bun realizat conform specificațiilor consumatorului sau a unui bun personalizat.
11.5. Livrarea unui bun care este susceptibil de a se deteriora rapid sau de a expira într-un timp scurt.
11.6. Livrarea unui bun sigilat, care nu poate fi returnat din motive de protecție a sănătății sau din motive de igienă, în cazul în care sigiliul a fost îndepărtat după livrare.
11.7. Livrarea unui bun care, prin natura sa, este inseparabil amestecat cu alte bunuri după livrare.
11.8. Livrarea băuturilor alcoolice al căror preț a fost convenit în momentul încheierii contractului, dar a căror livrare nu poate avea loc înainte de 30 de zile și al căror preț depinde de fluctuațiile pieței pe care comerciantul nu le poate influența.
11.9. Efectuarea unor reparații urgente sau a unor lucrări de întreținere în timpul unei vizite la consumator, solicitată în mod expres de consumator comerciantului; această excepție nu se aplică contractelor care au ca obiect furnizarea altor servicii decât reparația sau întreținerea și nici contractelor care au ca obiect furnizarea unor bunuri altele decât piesele de schimb necesare pentru efectuarea reparației sau întreținerii, în cazul în care contractele au fost încheiate în timpul vizitei comerciantului la consumator și consumatorul nu a comandat în prealabil aceste bunuri sau servicii.
11.10. Livrarea de înregistrări audio, înregistrări video, conținut audiovizual sau software sigilat, în cazul în care sigiliul a fost îndepărtat după livrare.
11.11. Furnizarea de publicații periodice, cu excepția celor livrate pe baza unui abonament.
11.12. Bunurile achiziționate la o licitație publică.
11.13. Furnizarea de servicii de cazare în scopuri diferite de locuință, transport de bunuri, închiriere de automobile, servicii de alimentație sau furnizarea de servicii legate de activități de agrement, în cazul în care contractul prevede că aceste servicii trebuie furnizate la o dată sau într-o perioadă specifică.
11.14. Furnizarea de conținut digital care nu este livrat pe un suport material, dacă furnizarea conținutului digital a început, iar consumatorul și-a dat consimțământul expres pentru începerea furnizării înainte de expirarea perioadei de retragere, a declarat că a fost informat în mod corespunzător că, prin exprimarea consimțământului, își pierde dreptul de retragere prin începerea furnizării conținutului digital, iar comerciantul a furnizat consumatorului confirmarea conform § 17 alin. 12 lit. b) sau alin. 13 lit. b) din Legea nr. 108/2024 privind protecția consumatorului și modificarea și completarea unor acte normative, în vigoare, în cazul în care, conform contractului, consumatorul este obligat să plătească prețul.
XII. Exercitarea dreptului de retragere din contractul încheiat la distanță și din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale ale comerciantului
12.1. Consumatorul poate să se retragă din contractul încheiat la distanță sau din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale ale comerciantului în termen de:
a) 14 zile de la:
-
primirea produsului de către consumator, conform punctului 12.4,
-
încheierea contractului al cărui obiect este prestarea unui serviciu,
-
încheierea contractului privind furnizarea apei care nu este destinată vânzării într-un volum limitat sau într-o cantitate determinată și contractul privind furnizarea și preluarea energiei termice,
-
încheierea contractului privind furnizarea de conținut digital pe care comerciantul îl livrează altfel decât pe un suport material.
b) 30 de zile de la încheierea contractului în cazul unei vizite neprevăzute sau în legătură cu aceasta, sau în cadrul unui eveniment de vânzare ori în legătură cu acesta.
12.2. În cazul în care comerciantul a furnizat consumatorului informații speciale cu privire la dreptul de retragere din contractul încheiat la distanță și din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale abia ulterior, dar nu mai târziu de 12 luni de la începutul perioadei de retragere conform punctului 12.1., consumatorul poate să se retragă din contractul încheiat la distanță sau din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale ale comerciantului în termen de:
a) 14 zile de la data la care comerciantul și-a îndeplinit ulterior obligația de informare, dacă se aplică perioada conform punctului 12.1. lit. a), sau
b) 30 de zile de la data la care comerciantul și-a îndeplinit ulterior obligația de informare, dacă se aplică perioada conform punctului 12.1. lit. b).
12.3. Dacă comerciantul nu a furnizat consumatorului informații speciale privind dreptul său de retragere din contractul încheiat la distanță și din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale nici conform punctului 12.2., consumatorul poate să se retragă din contractul încheiat la distanță sau din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale ale comerciantului în termen de 12 luni de la expirarea perioadei prevăzute la punctul 12.1.
12.4. Produsul se consideră recepționat de consumator în momentul în care consumatorul sau o terță persoană desemnată de acesta, alta decât transportatorul, primește toate părțile produsului comandat, sau dacă:
a) produsele comandate de consumator într-o singură comandă sunt livrate separat, în momentul primirii produsului care a fost livrat ultimul,
b) produsul livrat constă din mai multe părți sau bucăți, în momentul primirii ultimei părți sau ultimei bucăți,
c) produsul este livrat periodic pe o anumită perioadă, în momentul primirii primului produs livrat.
12.5. Consumatorul poate să se retragă din contractul încheiat la distanță sau din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale ale comerciantului, al cărui obiect este livrarea unui produs, chiar înainte de începerea perioadei de retragere.
12.6. Consumatorul își poate exercita dreptul de retragere din contractul încheiat la distanță sau din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale ale comerciantului în format scris sau sub formă de înregistrare pe un alt suport durabil. Dacă contractul a fost încheiat verbal, pentru exercitarea dreptului de retragere al consumatorului este suficientă orice declarație clar formulată a consumatorului, care exprimă dorința acestuia de a se retrage din contract (denumită în continuare „notificare de retragere”). Consumatorul poate utiliza formularul standard de retragere.
12.7. Perioada de retragere prevăzută la punctele 12.1. - 12.3. se consideră respectată dacă consumatorul trimite notificarea de retragere comerciantului cel târziu în ultima zi a perioadei de retragere.
12.8. Consumatorul poate să se retragă din contract doar în raport cu un anumit produs sau produse, dacă comerciantul, în baza unui contract încheiat la distanță sau a unui contract încheiat în afara spațiilor comerciale, a livrat sau furnizat mai multe produse.
12.9. Sarcina probei privind exercitarea dreptului de retragere revine consumatorului.
XIII. Drepturile și obligațiile consumatorului după retragerea din contractul încheiat la distanță și din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale ale comerciantului
13.1. Consumatorul este obligat ca, în termen de 14 zile de la data retragerii din contractul încheiat la distanță sau din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale ale comerciantului, conform punctului 12.1., să returneze produsul sau să îl predea comerciantului ori persoanei desemnate de comerciant pentru preluarea produsului; această obligație nu se aplică în cazul în care comerciantul propune să ridice produsul personal sau printr-o persoană desemnată de acesta. Perioada menționată în prima propoziție se consideră respectată dacă consumatorul expediază produsul comerciantului cel târziu în ultima zi a termenului.
13.2. În cazul retragerii din contractul încheiat la distanță sau din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale ale comerciantului, conform punctului 12.1., consumatorul suportă doar costurile de returnare a produsului către comerciant sau către persoana desemnată de comerciant pentru preluarea produsului; această prevedere nu se aplică dacă comerciantul a fost de acord să suporte costurile respective sau dacă comerciantul nu și-a îndeplinit obligația de informare, adică nu a furnizat consumatorului informațiile speciale privind dreptul de retragere din contractul încheiat la distanță sau din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale ale comerciantului.
13.3. Consumatorul răspunde pentru diminuarea valorii produsului, care a rezultat din manipularea acestuia într-un mod ce depășește manipularea necesară pentru stabilirea caracteristicilor și funcționării produsului; această responsabilitate nu se aplică în cazul în care comerciantul nu și-a îndeplinit obligația de informare conform art. 15 alin. 1 lit. f) din Legea nr. 108/2024 privind protecția consumatorului și modificarea și completarea unor acte normative în vigoare.
13.4. Consumatorul este obligat să achite comerciantului prețul corespunzător prestațiilor efectiv furnizate până la data primirii notificării de retragere, dacă, în conformitate cu art. 19 alin. 1 din Legea nr. 108/2024, consumatorul se retrage dintr-un contract încheiat la distanță sau dintr-un contract încheiat în afara spațiilor comerciale ale comerciantului, al cărui obiect este furnizarea unui serviciu, furnizarea de apă, care nu este destinată vânzării într-un volum limitat sau într-o cantitate determinată, sau furnizarea de energie termică, și înainte de începerea furnizării serviciului a acordat consimțământul expres conform art. 17 alin. 10 lit. c) din Legea nr. 108/2024. Prețul prestațiilor efectiv furnizate se calculează proporțional pe baza prețului total convenit în contract. Dacă prețul total convenit în contract este supraevaluat, prețul prestațiilor efectiv furnizate se calculează pe baza valorii de piață a prestației furnizate.
13.5. Consumatorului nu îi revin alte obligații sau costuri din exercitarea dreptului de retragere din contractul încheiat la distanță sau din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale ale comerciantului, conform punctului 11.1., în afara obligațiilor prevăzute la punctele 13.1., 13.3. - 13.5. și a obligației de achitare a costurilor suplimentare conform punctului 14.3.
XIV. Drepturile și obligațiile comerciantului după retragerea consumatorului din contractul încheiat la distanță și din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale ale comerciantului
14.1. Comerciantul este obligat ca, în termen de 14 zile de la primirea notificării privind retragerea din contract, să returneze consumatorului toate plățile primite de la acesta pe baza sau în legătură cu contractul încheiat la distanță, contractul încheiat în afara spațiilor comerciale ale comerciantului sau contractul suplimentar, inclusiv costurile de transport, livrare, taxe poștale și alte costuri și taxe.
14.2. Comerciantul este obligat să returneze consumatorului toate plățile conform punctului 14.1., în măsura corespunzătoare retragerii din contract, dacă consumatorul nu s-a retras din întregul contract încheiat la distanță sau din întregul contract încheiat în afara spațiilor comerciale. Comerciantul nu poate percepe consumatorului costuri suplimentare pentru transport, livrare, taxe poștale sau alte costuri și taxe.
14.3. Comerciantul nu este obligat să ramburseze costurile suplimentare, dacă consumatorul a ales în mod expres un alt mod de livrare decât cel mai ieftin mod obișnuit de livrare oferit de comerciant. Costurile suplimentare sunt diferența dintre costurile de livrare alese de consumator și costurile celui mai ieftin mod obișnuit de livrare oferit de comerciant.
14.4. Comerciantul nu poate solicita consumatorului plata costurilor pentru:
a) Furnizarea unui serviciu, livrarea apei care nu este destinată vânzării într-un volum limitat sau într-o cantitate determinată, sau livrarea energiei termice în timpul perioadei de retragere conform punctelor 12.1. - 12.3., indiferent de nivelul prestației furnizate, dacă:
-
comerciantul nu a furnizat consumatorului informații conform art. 15 alin. 1 lit. f) sau h) din Legea nr. 108/2024 privind protecția consumatorului și modificarea și completarea unor acte normative în vigoare, sau
-
consumatorul nu și-a dat consimțământul expres pentru începerea furnizării serviciului sau livrării apei sau energiei termice conform art. 17 alin. 10 lit. c) din Legea nr. 108/2024.
b) Furnizarea completă sau parțială a conținutului digital, pe care comerciantul îl oferă altfel decât pe un suport material, dacă:
-
consumatorul nu și-a dat consimțământul expres pentru începerea furnizării conținutului digital conform art. 17 alin. 10 lit. c) din Legea nr. 108/2024,
-
consumatorul nu a declarat că a fost informat corespunzător despre faptul că, prin acordul său, își pierde dreptul de retragere din contract, sau
-
comerciantul nu a furnizat consumatorului confirmarea conform art. 17 alin. 12 lit. b) sau alin. 13 lit. b) din Legea nr. 108/2024.
14.5. Comerciantul nu este obligat să returneze consumatorului plățile conform punctului 14.1., în cazul retragerii dintr-un contract încheiat la distanță sau dintr-un contract încheiat în afara spațiilor comerciale al cărui obiect este livrarea de produse, înainte ca produsele să îi fie returnate sau înainte ca consumatorul să furnizeze dovada returnării acestora, cu excepția cazului în care comerciantul a propus colectarea produselor personal sau printr-o persoană desemnată de acesta.
14.6. Comerciantul este obligat să returneze consumatorului plățile conform punctului 14.1. utilizând aceeași metodă de plată pe care a utilizat-o consumatorul la efectuarea plății inițiale; acest lucru nu afectează dreptul comerciantului de a conveni cu consumatorul asupra unei alte metode de rambursare, cu condiția ca aceasta să nu implice niciun cost suplimentar pentru consumator.
14.7. Comerciantul este obligat să asigure colectarea produsului pe propria cheltuială în termenul stabilit conform punctului 14.1., dacă, pe baza unui contract încheiat în afara spațiilor comerciale, produsul a fost livrat la domiciliul consumatorului la momentul încheierii contractului și, având în vedere natura produsului, nu este posibilă returnarea acestuia prin poștă.
14.8. Compensarea unilaterală a creanțelor comerciantului și consumatorului, care rezultă din retragerea din contract conform punctului 11.1., este interzisă.
XV. Autoritatea de supraveghere
15.1. În conformitate cu art. 10 alin. 2 din Legea nr. 102/2014, în vigoare, consumatorul are dreptul să refuze returnarea produsului achiziționat pe baza unui contract încheiat în timpul unui eveniment promoțional de vânzare sau în legătură cu acesta, până în momentul în care Vânzătorul îi returnează consumatorului prețul plătit sau avansul pentru produsul sau serviciul achiziționat.
Un eveniment promoțional de vânzare este un eveniment organizat pe baza unei invitații, a unei alte adresări către consumator sau a unei informații furnizate acestuia, având ca obiectiv vânzarea de produse sau furnizarea de servicii, și în cadrul căruia sau în termen de 15 zile lucrătoare de la desfășurarea acestuia, este încheiat un contract cu consumatorul.
XVI. Soluționarea alternativă a litigiilor
16.1. În cazul în care consumatorul nu este mulțumit de modul în care Vânzătorul a soluționat reclamația sa sau consideră că Vânzătorul i-a încălcat drepturile, Cumpărătorul are dreptul să se adreseze Vânzătorului cu o cerere de remediere. Dacă Vânzătorul respinge cererea consumatorului conform frazei anterioare sau nu răspunde la aceasta în termen de 30 de zile de la data expedierii de către consumator, consumatorul are dreptul să depună o propunere de inițiere a soluționării alternative a litigiului, în conformitate cu § 12 din Legea nr. 391/2015 Z.z. privind soluționarea alternativă a litigiilor de consum și modificarea și completarea unor legi, în versiunea actualizată.
Organismul competent pentru soluționarea alternativă a litigiilor de consum cu Vânzătorul este Inspecția Comercială Slovacă (Slovenská obchodná inšpekcia), ale cărei date de contact pot fi găsite aici: https://www.soi.sk/sk/alternativne-riesenie-spotrebitelskych-sporov.soi, sau o altă persoană juridică autorizată competentă, care este inclusă în lista entităților de soluționare alternativă a litigiilor administrată de Ministerul Economiei al Republicii Slovace (lista este disponibilă pe http://www.mhsr.sk/ sau direct aici: https://www.mhsr.sk/obchod/ochrana-spotrebitela/alternativne-riesenie-spotrebitelskych-sporov-1/zoznam-subjektov-alternativneho-riesenia-spotrebitelskych-sporov-1).
Consumatorul are dreptul de a alege cărei entități de soluționare alternativă a litigiilor dorește să se adreseze. De asemenea, consumatorul poate depune o propunere pentru soluționarea alternativă a litigiului său de consum prin intermediul platformei de soluționare online a litigiilor, disponibilă la http://ec.europa.eu/consumers/odr/ sau direct pe pagina https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.home.chooseLanguage.
Soluționarea alternativă a litigiilor poate fi utilizată numai de Cumpărătorul care acționează în calitate de consumator în cadrul încheierii și executării contractului. Soluționarea alternativă a litigiilor se aplică exclusiv litigiilor dintre consumator și Vânzător, care rezultă dintr-un contract de consum sau au legătură cu acesta. Soluționarea alternativă a litigiilor se aplică numai contractelor încheiate la distanță.
Entitatea de soluționare alternativă a litigiilor poate respinge propunerea, dacă valoarea cuantificabilă a litigiului nu depășește suma de 20 de euro. Entitatea ARS poate percepe consumatorului o taxă de până la 5 EUR, inclusiv TVA, pentru inițierea procedurii de soluționare alternativă a litigiului.
Toate informațiile suplimentare privind soluționarea alternativă a litigiilor între Vânzător și Cumpărător – consumator, care decurg din Contractul de Vânzare-Cumpărare în calitate de contract de consum sau sunt legate de acesta, sunt disponibile pe site-ul web al Ministerului Economiei al Republicii Slovace: www.mhsr.sk, precum și în Legea nr. 391/2015 Z.z. privind soluționarea alternativă a litigiilor de consum și modificarea și completarea unor legi, în versiunea actualizată.
XVII. Dispoziții suplimentare
17.1. Vânzătorul nu va încheia un contract de vânzare-cumpărare, și nu va efectua vânzarea, intermedierea sau livrarea băuturilor alcoolice / produselor, produselor din tutun sau a altor produse către persoanele (Cumpărătorii) care, în momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare, nu au împlinit vârsta de 18 ani și ale căror vânzare este interzisă persoanelor sub 18 ani în conformitate cu legislația în vigoare a Republicii Slovace.
În consecință, Vânzătorul este obligat să verifice îndeplinirea condiției de împlinire a vârstei de 18 ani de către Cumpărător prin controlul vârstei pe baza unui act de identitate (carte de identitate sau pașaport), la momentul predării comenzii în mâinile Cumpărătorului. Această verificare va fi efectuată de către persoana autorizată care livrează comanda Cumpărătorului.
În cazul în care Cumpărătorul nu a împlinit vârsta de 18 ani, sau nu își dovedește vârsta, ori refuză să își dovedească vârsta, Vânzătorul nu va preda comanda Cumpărătorului, iar contractul de vânzare-cumpărare va înceta.
XVIII. Informații privind codurile de conduită adoptate
18.1. Vânzătorul informează consumatorii că nu există coduri de conduită speciale pe care Vânzătorul să le fi asumat în mod obligatoriu.
Prin cod de conduită se înțelege un acord sau un set de reguli care definesc comportamentul Vânzătorului, dacă Vânzătorul s-a angajat să respecte acest cod de conduită în ceea ce privește una sau mai multe practici comerciale specifice sau sectoare de activitate.
Aceasta nu se aplică prevederilor stabilite prin lege, alt act normativ sau măsură a unei autorități publice, pe care Vânzătorul este obligat să le respecte.
Vânzătorul informează, de asemenea, consumatorul despre modul în care poate lua cunoștință de aceste coduri de conduită sau cum poate obține conținutul acestora.
XIX. Evaluarea produselor de către consumatori
19.1. Comerciantul nu efectuează controlul și nu limitează evaluarea produselor doar la persoanele care au achiziționat produsul de la comerciant.
XX. Dispoziții finale
20.1. Vânzătorul își rezervă dreptul de a modifica Termenii și condițiile generale. Obligația de a notifica în scris modificările Termenilor și condițiilor generale este considerată îndeplinită prin publicarea acestora pe site-ul web al Vânzătorului. În cazul modificărilor aduse Termenilor și condițiilor generale, relația dintre Cumpărător și Vânzător se va desfășura în conformitate cu Termenii și condițiile generale valabile și în vigoare la momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare, până la încetarea acestuia.
20.2. Termenii și condițiile generale fac parte integrantă din Regulamentul privind reclamațiile și Politica de confidențialitate și protecția datelor personale ale acestui site web. Documentele Regulamentul privind reclamațiile și Politica de confidențialitate și protecția datelor personale sunt publicate pe domeniul site-ului web al Vânzătorului.
20.3. Termenii și condițiile generale intră în vigoare și devin aplicabile începând cu publicarea acestora pe site-ul web al Vânzătorului, la data de 15.02.2024.